Hudobné a tanečné umenie [ArtD.]

Základné informácie


Tretí stupeň vzdelávania nadväzuje na výsledky vzdelávania v nižších stupňoch a zjednocuje vzdelávacie východiská z pohľadu na performatívne schopnosti absolventov v oboch umeniach, zjednocuje nároky na ich teoretické vzdelanie, rozhľad a komplexnosť v uplatnení. Umožňuje najnadanejším a najrozhľadenejším absolventom magisterského štúdia rozvíjať svoje talentové schopnosti, prehlbovať svoje vedomosti z oblasti reflexie umenia a vytvárať komplexné pohľady a výstupy v oblasti umeleckého výskumu, historicko-estetických kontextov vývoja hudobného a tanečného umenia.

Čo budem študovať?

Absolvent študijného programu svojimi vedomosťami a úrovňou svojich profesionálnych zručností dosahuje najvyššie méty tvorivej umeleckej prezentácie a spolu so svojimi kognitívnymi schopnosťami v komplexnosti kreatívneho potenciálu a analýzy teoretických vedomostí sa stáva vysoko erudovanou osobnosťou v oblasti umenia a jeho reflexie.

Absolventi študijného programu hudobné a tanečné umenie sa profilujú ako významní odborníci v oblastiach svojho pôsobenia v najvýznamnejších umeleckých a umelecko-vzdelávacích inštitúciách na Slovensku, prípadne ako umelci v slobodnom povolaní.

Odborná príprava absolventov študijného programu zahŕňa nielen umelecké vzdelávanie s fokusom na umeleckú tvorbu, ale aj teoretickú, umelecko-estetickú reflexiu diel a tvorivej činnosti, schopnosť analytického posúdenia umeleckej tvorby a interpretačných výkonov, skúmanie javov, príčin a historických kontextov v procese dejín a vývoja hudobných a tanečných tvorivých procesov.

Vedomosti

  • ovláda rôzne techniky tvorivých postupov, analýzy hudobných foriem, metodologické postupy reflexie umeleckých diel a ich interpretácie,
  • je schopný aktívne komunikovať v odbornej argumentácii aj v cudzom jazyku na medzinárodnej úrovni,
  • pozná právne, etické a spoločenské stránky umeleckej a vedeckej práce.

Zručnosti

  • umelecky tvorí a prináša nové podnety v oblasti hudobného a tanečného umenia,
  • je schopný tvoriť a interpretovať hudobné alebo tanečné diela vrcholnej náročnosti na úrovni medzinárodného štandardu,
  • venuje sa umeleckému výskumu a prináša vlastné riešenia problematiky v oblasti hudobného alebo tanečného umenia – hudobnej alebo tanečnej interpretácie, autorskej tvorby, teórie a dejín hudby alebo tanca, pedagogiky a metodiky hudobného alebo tanečného umenia v nadväznosti na zvolenú špecializáciu,
  • dokáže tvorivo aplikovať výsledky umeleckého výskumu vo vlastnej tvorivej práci,
  • dokáže tvorivo aplikovať výsledky umeleckého výskumu v pedagogickej praxi.

Kompetentnosti

  • prezentuje výsledky svojho štúdia na vysokej profesionálnej umeleckej úrovni,
  • pristupuje k štúdiu v rámci interkulturálneho kontextu,
  • má schopnosť skúmať a reflektovať tvar a metódy umeleckého diela a umeleckého výkonu,
  • zúčastňuje sa umenovedného výskumu súčasných tém v oblasti hudobného a tanečného umenia,
  • má schopnosť definovať a zdôvodniť nové prístupy a pohľady na tvorbu.

Moja kariéra

Absolvent študijného programu hudobné a tanečné umenie v špecializácii hudobné umenie sa uplatní ako špičkový koncertný interpret, sólista, koncertný majster, šéfdirigent, dirigent symfonického orchestra, opery, sólista opery, zbormajster, tvorca hudobných diel najzávažnejších obsahov, vysokoškolský pedagóg v oblasti hudobného umenia, odborník v profesijných umeleckých radách, komisiách, poradných orgánoch a pod.

Absolvent študijného programu hudobné a tanečné umenie v špecializácii tanečné umenie sa uplatní najmä ako tanečný umelec – sólista alebo člen baletných súborov v divadlách v medzinárodnom kontexte alebo v profesionálnych tanečných súboroch, ako dramaturg alebo baletný majster (pedagóg) v baletných súboroch v divadlách alebo v profesionálnych tanečných súboroch, ako teoretik a publicista, vysokoškolský pedagóg v študijnom programe tanečné umenie, odborník v profesijných umeleckých radách, komisiách, poradných orgánoch, ako aj v multimédiách.

Absolventi oboch špecializácií dokážu analyzovať a reflektovať svoje tvorivé počiny a orientuje sa v teoreticko-historických kontextoch literatúry o tanci a interpretácii. Sú schopní verbalizácie problematiky vnímania umenia v spoločnosti a majú komplexný vhľad do otázok postavenia umenia v spoločnosti. Na základe svojích skúseností dokážu reflektovať a verejne vystupovať na odborných podujatiach o tvorivej umeleckej činnosti, i ako výskumní odborníci v danej oblasti. Uplatnia sa aj ako učitelia na umeleckých školách.


Predpisy

Prílohy k smernici pre doktorandské štúdium:


Podmienky prijatia

Základnou podmienkou prijatia na doktorandské štúdium je absolvovanie študijného programu druhého stupňa a preukázanie umeleckých predpokladov, zručností a kompetencií na úrovni absolventa magisterského štúdia. Prijatie uchádzačov, ktorí ešte nemajú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, je podmienené jeho získaním najneskôr do dňa zápisu.

Prijímacie konanie na HTF je proces umožňujúci uchádzačovi, ktorý preukáže v študijnom programe hudobné a tanečné umenie požadovanú mieru talentu, znalostí, zručností, schopností a predpokladov k samostatnej tvorivej a teoretickej činnosti v oblasti umenia, stať sa študentom doktorandského štúdia na HTF.

Požiadavky pre prijímacie skúšky na doktorandské štúdium navrhuje subodborová komisia.

Prijímacia skúška pozostáva podľa študijnej špecializácie z umeleckého výkonu: prezentácie umeleckého (interpretačného) výkonu, resp. umeleckého diela, alebo z umelecko-pedagogického výkonu. Súčasťou prijímacej skúšky na doktorandské štúdium je aj rozprava o téme dizertačnej práce a pohovor z cudzieho jazyka (anglický, nemecký jazyk).


Prijímacie konanie

Uchádzači a uchádzačky sa prihlasujú prostredníctvom systému ePrihláška do 15. 5. 2024. V prihláške uvedú:

e-Prihláška
  • vybraný študijný program a vybranú tému dizertačnej práce,
  • zvolenú formu doktorandského štúdia,
  • údaje o predchádzajúcom zamestnaní, prípadne o súčasnom zamestnaní,
  • údaje o dosiahnutom vzdelaní vrátane prospechu a o výsledkoch v záujmovej činnosti súvisiacej so študijným programom, na ktorý sa uchádzač hlási.

V prípade, že objektívne skutočnosti nedovoľujú podať ePrihlášku, je umožnené podať papierovú formu prihlášky doporučenou poštou:

Hudobná a taneená fakulta VŠMU
Dekanát
Zochova 1
813 01 Bratislava

Prihláška ďalej musí obsahovať: 

  • Životopis.
  • Overené fotokópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní (podrobnejšie informácie vo Vnútornom predpise o prijímacom konaní na HTF) [prevziať] (.doc).
  • Doklad o zaplatení poplatku za prijímacie konanie.
  • Súpis umeleckej činnosti
  • Súpis naštudovaného repertoáru, súpis publikovaných i nepublikovaných prác, prípadne súpis výsledkov inej odbornej činnosti.
  • Súpis ďalších odborných výsledkov, projektov a iných aktivít (výskumných, pedagogických, dramaturgických, manažérskych atď.).

Neúplne alebo chybne vyplnené prihlášky sa nezaradia do prijímacieho konania.

Predpokladaný počet prijatých študentov v študijnom programe hudobné a tanečné umenie: 

  • Denná forma štúdia: 2
  • Externá forma štúdia v slovenskom jazyku: 12
  • Externá forma štúdia v anglickom jazyku: 2


Uchádzač, ktorý sa nemôže z vážnych dôvodov zúčastniť prijímacej skúšky, je povinný oznámiť túto skutočnosť dekanátu fakulty do troch dní od termínu prijímacej skúšky. V prípade práceneschopnosti uchádzača v čase prijímacích skúšok mu na základe žiadosti a predloženého lekárskeho potvrdenia bude vrátená časť poplatku za prijímacie konanie. Do žiadosti je nutné uviesť číslo účtu vo formáte IBAN, na ktoré má byť vrátená časť poplatku.


Harmonogram prijímacieho konania

Prijímacie konanie na doktorandské štúdium sa bude konať v termínoch 19. 6. – 30. 6. 2024. Podrobné informácie o priebehu prijímacieho konania budú zverejnené minimálne 3 týždne pred termínom jeho konania.


Témy doktorandského štúdia

Vypísané témy dizertačných prác pre prijímacie konanie na doktorandské štúdium pre akademický rok 2024/2025:

študijný odbor: UMENIE
študijný program: HUDOBNÉ A TANEČNÉ UMENIE

špecializácia klavír

téma: J. L. Dusík – hudobný prorok. Klavírne dielo J. L. Dusíka v kontexte tvorby tzv. českej hudobnej emigrácie obdobia klasicizmu
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľka: doc. Mgr. art. Magdaléna Bajuszová, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Klavírna suita v európskom hudobnom priestore prvej polovice 20. storočia – Hindemith, Poulenc, Stravinskij, Bartók
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľka: doc. Mgr. art. Magdaléna Bajuszová, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Klavírna balada v európskej klavírnej tvorbe 19. storočia a jej odkaz, miesto, presah, v 20. storočí
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľ: prof. Mgr. art. Daniel Buranovský, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Francúzska tvorba pre dva klavíry a klavír 4-ručne so zameraním na skladateľov I. polovice 20. storočia
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľ: prof. Ivan Gajan
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Klavír v komornej spolupráci so sláčikovými nástrojmi v sonátovej tvorbe W. A. Mozarta a L. van Beethovena
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľ: doc. Mgr. art. František Pergler, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Piano in the foreground. Chamber music by Pressburg native Johann Nepomuk Hummel
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľka: doc. Mgr. art. Jordana Palovičová, ArtD.
forma štúdia: externá v anglickom jazyku

špecializácia akordeón

téma: Jozef Podprocký a jeho tvorba pre akordeón
špecializácia: akordeón
školiace pracovisko: Katedra klávesových nástrojov
školiteľ: prof. Mgr. art. Boris Lenko, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

špecializácia gitara

téma: J. K. Mertz – Neskoré diela pre sólovú gitaru z hľadiska interpretačnej praxe
školiace pracovisko: Katedra strunových, dychových a bicích nástrojov
školiteľ: doc. Mgr. art. Martin Krajčo, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: J. K. Mertz – Late works for solo guitar from the perspective of performance practice
školiace pracovisko: Katedra strunových, dychových a bicích nástrojov
školiteľ: doc. Mgr. art. Martin Krajčo, ArtD.
forma štúdia: externá v anglickom jazyku

špecializácia husle

téma: Prínos husľovej tvorby Grazyny Bacewicz
školiace pracovisko: Katedra strunových, dychových a bicích nástrojov
školiteľ: prof. MgA. František Novotný
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

špecializácia spev

téma: Pieseň v tvorbe žien – skladateliek v 19. – 21. storočí
školiace pracovisko: Katedra spevu
školiteľka: doc. Mgr. art. Jana Pastorková, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Pieseň v tvorbe skladateľov slovenskej hudobnej moderny
školiace pracovisko: Katedra spevu
školiteľka: doc. Mgr. art. Jana Pastorková, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

špecializácia skladba

téma: Funkcionalita violy ako koncertantného nástroja v rôznych skladateľských poetikách druhej polovice 20. storočia až po súčasnosť z pohľadu skladateľa
školiace pracovisko: Katedra skladby a dirigovania
školiteľ: doc. Mgr. art. Ivan Buffa, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

téma: Využitie organu v dielach talianskych autorov 20. storočia
školiace pracovisko: Katedra skladby a dirigovania
školiteľka: doc. Mgr. art. Lucia Papanetzová, ArtD.
forma štúdia: denná a externá v slovenskom jazyku

špecializácia tanečné umenie

téma: Špecifiká kontinuálnej psychofyzickej prípravy tanečníka/tanečnice na performatívny výkon v súčasnom tanci
školiace pracovisko: Katedra tanečnej tvorby
školiteľka: doc. Mgr. Marta Poláková, ArtD.
forma štúdia: denná v slovenskom jazyku


Na stiahnutie


Školné a poplatky

  • Školné pri prekročení štandardnej dĺžky štúdia: 2 150 € / akademický rok
  • Školné pre externú formu štúdia: 2 150 € / akademický rok
  • Poplatok za prijímacie konanie: 40 € (elektronická prihláška)
  • Poplatok za prijímacie konanie: 60 € (papierová prihláška)
  • Poplatok za prijímacie konanie v cudzom jazyku (anglický alebo nemecký jazyk): 100 €

Ako uhradiť poplatok za prijímacie konanie?


Kontakty

Valéria Horáková
študijná referentka pre magisterské a doktorandské štúdium

valeria.horakova@vsmu.sk
02 2100 6316, KL. 316